Fidesco Nederland schiet Don Bosco Foundation te hulp!

Afgelopen zomer ‘23 zijn de vrijwilligsters Lianne Christ (NL)  en Alix (FR) door Fidesco voor een jaar uitgezonden naar Don Bosco Cambodja. Fidesco NL is onderdeel van de gelijknamige in 1981 in Frankrijk opgerichte Internationale Katholieke Organisatie die met meer dan 2000 vrijwilligers ( waaronder 25 Nederlanders) professionals over de hele wereld uitzendt om bij te dragen aan de volledige ontwikkeling van de bevolking.

Lianne heeft, éénmaal in Phnom Penh aangekomen ,eerst enkele maanden gestudeerd om de Khmer taal machtig te worden en is vervolgens bij het begin van het nieuwe schooljaar aangekomen op de Don Bosco Hotel School in Sihanoukville waar ze Engelse les gaat geven en zich tevens wil richten op buitenschoolse opvang.

Ze woont daar in het meisjes studenten verblijf op de compound, waar tevens een Kindergarten en Technische school is gevestigd. In de plaatselijke gevangenis gaat Sawasdee-Kinderfonds in 2024 een 2e Kindergarten bouwen en leiding geven, wellicht kan ze ook hieraan een steentje bijdragen. Lianne heeft de eerste maanden in Cambodja als erg indrukwekkend ervaren.  Het spreken met de studenten in de Khmer taal met een mix van Engels zorgde voor grappige situaties waarbij veel werd gelachen.

Afgelopen februari mochten we Lianne en Alix ontmoeten, je ziet het ze raken hier al aardig gewend in Sihanoukville.

Maart ‘24 Lianne en Alix voelen zich steeds meer thuis. Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn de meiden bezig met het geven van Engelse les en bieden hulp aan de Hotelschool als er grote groepen arriveren. De werkzaamheden bestaan uit serveren en receptiewerk. Daarnaast helpen zij in de Kinderopvang en het weeshuis. Ze zijn ook 2x per maand in de gevangenis te vinden om Engelse les te geven aan de gevangenen. Helaas is het er erg armoedig, de gevangenen leven met 50 in één ruimte en mogen 1 uur per dag naar buiten om te werken, hoe beter je je gedraagt des te beter het werk wat je mag doen. Lianne kent een beetje basis Khmer zo kon ze met sommige gevangenen een praatje maken. Het was zeker interessant om dit van binnen te mogen zien. 

Ondank de inmiddels aangebrachte structuur in de dagen kom ik helaas elke dag nog armoede tegen zegt Lianne. Het is niet persé iets wat je ziet, maar wel iets wat je merkt. Je merkt het in de verhalen die de studenten vertellen. “Ik heb hier echt mooie vriendschappen opgebouwd en iedere dag ben ik dankbaar voor deze missie. “

Naiyana Loontjens